Září - čas péče o slezinu a slinivku

Měsíc září je v tradiční čínské medicíně (TČM) spojen s elementem země, který symbolizuje stabilitu, výživu a rovnováhu. Právě v tomto období jsou nejvíce zatížené a zároveň nejvíce zranitelné slezina a slinivka břišní – orgány úzce související s trávením, imunitou i celkovou vitalitou. Pokud jim věnujeme dostatek péče, podpoříme nejen lepší trávení, ale i silnější imunitní systém na nadcházející podzimní měsíce.

Proč právě slezina a slinivka?

Podle TČM jsou slezina a slinivka klíčové pro přeměnu potravy na energii (Qi), kterou naše tělo využívá pro každodenní činnost. Slabá funkce těchto orgánů se může projevovat:

- únavou a nedostatkem energie,

chutí na sladké,

- nadýmáním či těžkostí po jídle,

- oslabenou imunitou,

- zhoršenou koncentrací a psychickou nestabilitou.

Strava v září podle TČM: co jíst pro posílení sleziny a slinivky

Září je přelomové období – léto se pomalu mění v podzim, dny se zkracují, ochlazují a tělo se připravuje na chladnější část roku. Proto je ideální začít zařazovat výživná, teplá a uzemňující jídla, která posílí střed těla a trávení.

Doporučené potraviny

Obiloviny: proso, oves, rýže, jáhly – posilují slezinu, dodávají energii a nezatěžují trávení.

Kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer, pastinák, červená řepa – přirozeně sladká chuť harmonizuje slezinu.

Dýně: symbol září, ideální na polévky, kaše i pečení, posiluje imunitu.

Luštěniny: červená čočka, cizrna, fazole adzuki – v menším množství, ideálně dobře uvařené a okořeněné bylinkami.

Ovoce: jablka, hrušky, švestky – tepelně upravené (kompoty, pečené ovoce) jsou lehce stravitelné a nezatěžují.

Fermentované potraviny: kysané zelí, kimchi, miso – podporují trávení a střevní mikrobiom.

Polévky a vývary: výživné a zahřívající, ideální jako základ jídelníčku.

Inspirace na zářijová jídla

Dýňová polévka se zázvorem a skořicí – posílí trávení, zahřeje a doplní energii.

Jáhlová kaše s jablky a skořicí – sladká, výživná a šetrná k trávení.

Pečená zelenina s tymiánem – mrkev, dýně, celer a červená řepa podpoří slezinu a dodají vitalitu.

Rýže s čočkou a kurkumou – jednoduché a dobře stravitelné jídlo, které harmonizuje střed těla.

Byliny a houby vhodné v září

Byliny a medicinální houby hrají v TČM důležitou roli. V období září se zaměřujeme na ty, které posilují trávení, zklidňují mysl a podporují imunitu.

Doporučené byliny

- Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra) – posiluje slezinu, má harmonizační účinek, zlepšuje imunitu.

- Zázvor – prohřívá střed těla, podporuje trávení a pomáhá při pocitu těžkosti po jídle.

- Heřmánek pravý – zklidňuje trávení i nervovou soustavu.

- Měsíček lékařský – podporuje játra a trávení, má protizánětlivý účinek.

- Pupečník asijský (Gotu kola) – propojuje tělo a mysl, vhodný při psychickém napětí.

Medicinální houby

- Reishi (Ganoderma lucidum) – podporuje imunitu a zklidňuje psychiku.

- Cordyceps – posiluje energii Qi a vitalitu.

- Hericium (Korálovec ježatý) – prospívá trávení a nervové soustavě.

Tipy na zářijové nápoje

- Teplý čaj z zázvoru, skořice a kardamomu – ideální po jídle na podporu trávení.

- Jáhlový nebo rýžový odvar – jemně posiluje slezinu a dodává energii.

- Čaj z lékořice a heřmánku – zklidní tělo i mysl.

- Káva s kardamomem nebo skořicí – jemnější pro trávení než klasická černá káva.

V září bychom měli jíst teplá, výživná a lehce sladká jídla, která posílí slezinu a připraví tělo na chladnější část roku. K tomu přidat bylinky a houby podporující trávení a imunitu – a tělo tak lépe zvládne podzimní období.